Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού στα παιδιά!



Ο εκφοβισμός ξεκινά από την προσχολική ηλικία επιστημονικές μετρήσεις δείχνουν πως γύρω στο 40-70% της μέσης σχολικής ηλικίας έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού.
Μπορεί ο εκφοβισμός να προληφθεί;Μπορεί το παιδί να χειριστεί το "νταή";
Σύμφωνα με τη Δρ.Laura Markham υπάρχουν τρόποι αποφυγής όπως:

1 Ο συναισθηματικός 

Καλλιεργήστε σχέσεις αγάπης παρά σχέσεις που προβάλλουν τη δύναμη!Τα παιδιά μαθαίνουν και τις δυο πλευρές κάθε σχέσης .Αν σε μια σχέση κυριαρχεί η βία τότε θα μάθει το παιδί πως η σωματική ή η λεκτική βία είναι ο τρόπος για να ανταποκριθεί στα διαπροσωπικά του προβλήματα.Εάν οι μέθοδοι πειθαρχίας σας είναι η χρήση εξουσίας τότε θα μάθει να χρησιμοποιεί την εξουσία στους άλλους ή θα αφήνει εκείνους να τον χρησιμοποιούν !

2 Διατηρήστε ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας!

3 Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του 

Αν έχει την τάση να υποχωρεί εύκολα πειραματιστείτε με την εξεύρεση τρόπων για να διεκδικήσει τις ανάγκες του.Με σεβασμό μπορεί να διεκδικήσει Με απλά λόγια: "Είναι η σειρά μου τώρα"  "Κατέβασε τα χέρια από πάνω μου" 'Δε θέλω να με αποκαλούν έτσι.Θέλω  λες με τ'όνομά μου"


4 Διδάξετε το βασικές κοινωνικές δεξιότητες 

Μάθετε το να παρατηρεί! Τα παιδιά που είναι επιτυχείς στην ένταξη των ομάδων ,συνήθως πρώτα παρατηρούν την ομάδα βρίσκουν ένα τρόπο για να χωρέσουν και αυτά σ'αυτήν.

5 Διδάξετε στο παιδί ότι δεν είναι ντροπή να φοβάται αλλά ντροπή είναι να φοβερίζει!

6 Διδάξετέ το να χειρίζεται τα "πειράγματα " μέσα από παιχνίδι ρόλων.

Τονίστε ότι ο νταής θέλει να προκαλέσει μια αντίδραση  κι έτσι τρέφει το συναίσθημα της δύναμής του!Εξηγήστε του ότι δε μπορεί να ελέγχει τον νταή αλλά μπορεί να ελέγχει τη δική του απάντηση σ'αυτόν .Έτσι το πώς θα απαντά σημαίνει πυροδότηση ή εκτόνωση της κατάστασης.

7 Μη διστάσετε να παρέμβετε!

Δουλειά σας ως γονέας είναι να προστατεύετε το παιδί σας Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις συμβουλές σας χρειάζεται και η παρουσία σας.Μην περνάτε το μήνυμα ότι μόνο του μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση .Μιλήστε στο δάσκαλο.
8 Η χρήση του "θέλω"

Ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας προτείνουν πως φράσεις που ξεκινούν με τη λέξη "θέλω"απομακρύνουν τους νταήδες.
9 Χιούμορ!


Μάθετε στο παιδί να αντιμετωπίζει τον νταή με χιούμορ Ο Frankell συγγραφέας του "Good Friends" προτείνει ας υποθέσουμε πως ο νταής λέει: "Είσαι ηλίθιος!"Τότε η απάντηση μπορεί να είναι "Έτσι;" "Αλήθεια;" "Ευχαριστώ που μου το είπες"

Είναι απαραίτητο τα παιδιά μας να μάθουν να προστατεύονται .Γιατί η βία οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι πληγώνει ανεπανόρθωτα!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου